Karp Zatorski oferowany do sprzedaży jest hybrydą powstałą w wyniku krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską (Dor-70). Karp Zatorski charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem i zwartą formą. Jest to ryba szybko przyrastająca o wysokiej wydajności mięsnej. Karp zatorski to żywa ryba, sprzedawana jest w stanie świeżym, nieprzetworzonym.
Wygląd zewnętrzny:
- masa ciała ryby handlowej od 1100 g do 1800 g
- kolor oliwkowy lub oliwkowo-niebieski
- ułuszczenie - lustrzeń strzałkowy, lampasowy, siodełkowy.
Mięso Karpia Zatorskiego charakteryzuje się świeżym rybim zapachem i specyficznym, delikatnym smakiem.
Produkcja Karpia Zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin położonych w zachodniej części województwa małopolskiego. Są to: Gmina Zator, Gmina Przeciszów położone w powiecie oświęcimskim oraz Gmina Spytkowice położona w powiecie wadowickim. Gminy te od 2003 roku wspólnie realizują projekt „Dolina Karpia”. Obszar geograficzny produkcji Karpia Zatorskiego obejmuje łącznie 134 km2, przy czym w największym stopniu produkcja prowadzona jest na terenie gminy Zator.
Produkcja Karpia odbywa się zgodnie z wewnętrznymi wytycznymi zakładu. Jedną, z podstawowych linii wykorzystywanych do krzyżowania międzyliniowego jest rodzima, wyhodowana na tym obszarze geograficznym - linia karpia zatorskiego. Wszystkie używane do rozpłodu linie karpia posiadają swoje kartoteki i są ewidencjonowane. Na ciele każdego tarlaka i selekta czystej linii wypalony zostaje ciekłym azotem znak linii. Wczesną wiosną po odłowieniu stawu, w którym przetrzymywane były tarlaki przez zimę, przeprowadza się ostrą selekcję pod kątem tarła i obsady tarlisk. Po odbytym tarle, u samców i samic poprawia się znak ciekłym azotem – dla lepszej widoczności. Przy każdym odłowie i zarybieniu stawu,magazynu rybnego, tarliska, przesadki wypisuje się kwity odłowu i zarybienia stawu. W obrocie wewnętrznym, dla ryb przekazywanych między gospodarstwami Rybackiego Zakładu Doświadczalnego wystawiane są kwity: magazyn wyda, magazyn przyjmie. Przy sprzedaży na zewnątrz wystawia się fakturę lub paragon z kasy fiskalnej. W każdym gospodarstwie prowadzona jest szczegółowa ewidencja ryb. Rybacki Zakład Doświadczalny posiada numery weterynaryjne nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny w Oświęcimiu i Wadowicach. W zakładzie prowadzona jest również ewidencja zakupionej i skarmionej paszy. Kwity i rejestry są zawsze dostępne do kontroli.
Więcej informacji o Karpiu Zatorskim w załączonym pliku. Zachęcamy do zapoznania się z informacjami.