Kalendarium wydarzeń
poprzedni miesiąc lipiec 2024 następny miesiąc
Pn Wt Śr Cz Pt Sb N

Jeśli chcesz otrzymywać aktualne informacje z witryny, dodaj swój adres e-mail.

Strona główna / Urząd / Aktualności

Aktualności

Zarządzenie Nr 307.2016 Burmistrza Zatora z dnia 11 kwietnia 2016 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na stanowisko dyrektora Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze 2016-04-11

Zarządzenie Nr 307.2016
Burmistrza Zatora
z dnia 11 kwietnia 2016 r.

Działając na podstawie art. 36a ust. 1 i 2, w związku z art. 5c pkt 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jednolity: Dz. U. 2015 poz. 2156 z późniejszymi zmianami) art. 26 ust. 1 i art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity: Dz.U. 2016 poz. 446 z późniejszymi zmianami) oraz § 1 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 kwietnia 2010r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznej szkoły lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej (Dz. U. z 2010r., Nr 60 poz. 373, z późn. zm.) i Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w poszczególnych typach publicznych szkół i rodzajach publicznych placówek (Dz. U. z 2009r. Nr 184, poz. 1436, z późn. zm.)

Zarządzam, co następuje:

§ 1

Ogłasza się z dniem 11 kwietnia 2016 roku konkurs na stanowisko dyrektora Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, Zator ul. Kongresowa 11, 32-640 Zator w treści ustalonej w załączniku do niniejszego Zarządzenia.

§ 2

Wykonanie zarządzenia powierza się Kierownikowi Działu Rozwoju, Oświaty i Zdrowia Urzędu Miejskiego w Zatorze.

§ 3

Zarządzanie wchodzi w życie z dniem podjęcia i podlega ogłoszeniu na stronach internetowych www.zator.pl, Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego w Zatorze, na tablicy ogłoszeń w siedzibie Urzędu Miejskiego w Zatorze oraz na tablicach ogłoszeń gminnych placówek oświatowych. Zarządzenie przekazane zostaje również Małopolskiemu Kuratorowi Oświaty w Krakowie w celu zamieszczenia ogłoszenia na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Kuratorium Oświaty w Krakowie.

Załącznik do Zarządzenia Nr 307.2016
Burmistrza Zatora
z dnia 11 kwietnia 2016 r.

BURMISTRZ ZATORA
OGŁASZA KONKURS NA KANDYDATA NA STANOWISKO

dyrektora Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze

I. Do konkursu na stanowisko dyrektora Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze może przystąpić osoba, która:

1. Jest nauczycielem mianowanym lub dyplomowanym oraz spełnia wymagania określone dla tego stanowiska w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w poszczególnych typach publicznych szkół i rodzajach publicznych placówek (Dz. U. z 2009r. Nr 184, poz. 1436, z póź. zm.).
  2. Posiada kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w szkole ponadgimnazjalnej wchodzącej w skład Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze.

II. Oferty kandydatów przystępujących do konkursu powinny zawierać:

1. Uzasadnienie przystąpienia do konkursu wraz z koncepcją funkcjonowania i rozwoju Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze.
  2. Poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopię dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz poświadczającego obywatelstwo kandydata.
  3. Życiorys z opisem przebiegu pracy zawodowej, zawierający w szczególności informację o stażu pracy pedagogicznej - w przypadku nauczyciela lub stażu pracy dydaktycznej - w przypadku nauczyciela akademickiego.
  4. Oryginały lub poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających posiadanie wymaganego stażu pracy, o którym mowa w pkt 3.
  5. Oryginały lub poświadczonych przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających posiadanie wymaganego wykształcenia, w tym dyplomu ukończenia studiów wyższych lub świadectwa ukończenia studiów podyplomowych z zakresu zarządzania albo świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego z zakresu zarządzania oświatą.
  6. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym oraz na stanowisku nauczyciela – wydane przez uprawnionego do tego lekarza.
  7. Oświadczenie, że przeciwko kandydatowi nie toczy się postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub postępowanie dyscyplinarne.
  8. Oświadczenie, że kandydat nie był skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe.
  9. Oświadczenie, że kandydat nie był karany zakazem pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (tekst jednolity: Dz.U z 2013 r. poz. 168).
  10. Oświadczenie o dopełnieniu obowiązku, o którym mowa w art. 7 ust. 1 i ust. 3a ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity: Dz.U. z 2013 r. poz. 1388 z późn. zm.) – w przypadku kandydata na dyrektora publicznej szkoły.
  11. Oryginał lub poświadczona przez kandydata za zgodność z oryginałem kopia aktu nadania stopnia nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego.
  12. Oryginał lub poświadczona przez kandydata za zgodność z oryginałem kopia karty oceny pracy lub oceny dorobku zawodowego - w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego.
  13. Oświadczenia, że kandydat nie był karany karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (tekst jednolity: Dz.U. 2014 r. poz. 191 z późn. zm.) lub w art. 140 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (tekst jednolity: Dz.U. 2012 r. poz. 572, z późn. zm.) - w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego,
  14. Oświadczenie, że kandydat ma pełną zdolność do czynności prawnych i korzysta z pełni praw publicznych - w przypadku osoby niebędącej nauczycielem,
  15. Oświadczenie, że kandydat wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz.U. z 2015 r. Nr 2135, z późn. zm.) w celach przeprowadzenia konkursu na stanowisko dyrektora.

Uwaga.
    Zgodnie z § 1 ust. 3 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 kwietnia 2010r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznej szkoły lub publicznej placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej na żądanie organu prowadzącego placówkę kandydat na dyrektora jest zobowiązany przedstawić oryginały dokumentów wymienionych w pkt II. ppkt 2), 4), 5), 11), 12), dlatego kandydat powinien posiadać do wglądu w/w dokumenty podczas posiedzenia komisji.

III. Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 7 ust.2 ustawy z dnia 18.10.2006r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tekst jednolity:  Dz.U. z 2013 r. poz. 1388 z późn. zm.), osoby kandydujące na stanowisko dyrektora szkoły urodzone przed dniem 1 sierpnia 1972r., zobowiązane są do złożenia oświadczenia lustracyjnego. Oświadczenie to należy przedłożyć Małopolskiemu Kuratorowi Oświaty przed przystąpieniem do konkursu, a informację o złożeniu oświadczenia lustracyjnego należy przedstawić łącznie z ofertą, najpóźniej do dnia przeprowadzenia konkursu. Dodatkowe informacje można uzyskać w Kuratorium Oświaty w Krakowie, ul. Basztowa 22 lub na stronie: www.kuratorium.krakow.pl. Osoby, które nie przedłożą stosownego oświadczenia nie zostaną dopuszczone do postępowania konkursowego.

IV. Oferty należy składać w zamkniętych kopertach opatrzonych napisem: „Konkurs na stanowisko dyrektora Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze- 2016 rok” w sekretariacie Urzędu Miejskiego w Zatorze, 32 - 640 Zator, Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 1 (w godzinach pracy Urzędu Miejskiego w Zatorze: 7:30 – 15:30), w nieprzekraczalnym terminie do 4 maja 2016 r. włącznie (decyduje data i godzina wpływu). Na kopercie kandydat podaje swój adres do korespondencji oraz nr telefonu do kontaktu.

V. Konkurs przeprowadzi komisja konkursowa powołana przez Burmistrza Zatora i odbędzie się on w dniu 5 maja 2016 r. od godz. 12:00 w sali nr 213 (1 piętro) Urzędu Miejskiego w Zatorze.
Kandydaci składający ofertę do konkursu zobowiązani są stawić się na posiedzenie komisji w dniu 5 maja 2016 r. o godz. 12:30 bez uprzedniego indywidualnego wezwania, gdzie zostaną poinformowani przez komisję konkursową o dopuszczeniu lub odmowie dopuszczenia do postępowania konkursowego.
Rozmowy z kandydatami dopuszczonymi do postępowania konkursowego odbędą się w dniu 5 maja 2016 r. od godz. 12:35.

VI.  Bliższych informacji o zasadach konkursu można uzyskać w Dziele Rozwoju, Oświaty i Zdrowia Urzędu Miejskiego w Zatorze, tel. 33- 841 22 15 wew.31

Wprowadził: Karol Matyjasik 2016-04-11 12:40
Agencja Interaktywna IntraCOM.pl