Dzisiaj mamy: 21.11.2024r.
Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada
poprzedni miesiąc | listopad 2024 | następny miesiąc | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | N |
Tradycyjnie w ostatnią niedzielę Wielkiego Postu zwaną Niedzielą Palmową po raz dziewiętnasty na Zatorskim Rynku odbyła się prezentacja wielkanocna nad którą Honorowy Patronat objął Burmistrz Zatora.
W prezentacji udział wzięli : uczniowie z ZSO w Zatorze pod opieką Pani Katarzyny Brandys -Gacek, drużyna harcerska Joanny Momot z Podolsza, ZSO Podolsze Wielozawodowy Zespół Szkół z Zatora, Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek , KGW „Trzewoje”, Spiżarnia Doliny Karpia , Regionalny Ośrodek Kultury i Towarzystwo Miłośników Ziemi Zatorskiej .
Na stoiskach można było podziwiać dekorację wielkanocnego koszyka przygotowaną przez uczniów ZSO w Podolszu oraz zakupić wyroby rękodzielników Doliny Karpia : Andrzeja i Krystyna Żwawów, Danuty Kucharczyk, Zofii Szlachetka, Stanisławy Kucharczyk, Joanny Janota JSJ Furniture&Design oraz.
Potrawy świąteczne zachwycały nie tylko smakiem , ale też wyglądem. Wyobraźnia kulinarna : uczniów, pań z KGW i TMZZ z roku na rok przynosi coraz ciekawsze pomysły.
Uczniowie z WZS pod opieką swoich nauczycieli przygotowali kilka przepysznych bab wielkanocnych o bardzo wyrafinowanych smakach. Po degustacji można było zagłosować na „ super babkę” . Mnie smakowała babka w zielonym kolorze o smaku pistacjowym.
KGW Trzewoje zapraszało do stoiska piękną zagrodą z: kurami, kaczkami, królikami , a na stoisku podawano do degustacji trzy rodzaje bab wielkanocnych, sernik gotowany, jajka faszerowane, baranki z oliwkami, żurek z kiełbasą. Zakupić można było; baranki , kurki i zajączki do koszyka wielkanocnego, pisanki, mazurki i koszyczki z ciasta drożdżowego. Wszystko te wielkanocne przysmaki przygotowały i podawały Panie : Maria Kolec, Stanisława Balonek, Joanna Warzecha, Krystyna Bałys, Beata Przystał i Beata Dudziak.
KGW Łowiczki reprezentowane przez Panie: Marię Głąb, Alfredę Głąb, Bernadettę Romanowską, Krystynę Skibińską i Agnieszkę Jezierską częstowało : krokietami , pysznym czerwonym barszczykiem, roladą serową, babeczkami z ajerkoniakiem, orlimi gniazdami z chrzanem i jajkiem. Podziękowania należą się wszystkim członkiniom kół , które w okresie czasochłonnych porządków świątecznych znalazły czas ,aby te wszystkie pyszności przygotować .
Barwne jak zwykle stoisko TMZZ kusiło barankami i ciastami ( miodownikiem, rafaello, szarlotką, makowcem, śmietanową chmurką, mazurkami, różyczkami z masą marcepanową oraz zajączkami z ciasta drożdżowego). Ponadto były zestawy dla smakoszy mięs , sałatek i pasztetów. Były też jajka faszerowane i pracochłonne, smaczne jajka z galarety i warzyw. Degustować do woli można było tradycyjne sałatki: jarzynową , z ryżem i tuńczykiem , śledziową oraz chleb ze smalczykiem i ogórkami kiszonymi. Śledzie w zalewie octowo –cukrowej zniknęły w oka mgnieniu. Na stoisku można też było nabyć palmy wielkanocne przygotowane przez członkinie TMZZ .
Regionalny Ośrodek Kultury zapraszał do decupagu . Każdy mógł sobie skomponować ozdoby do wielkanocnego koszyka pod fachowym okiem instruktorek z ROKu. Ponadto prowadził konkurs na najpiękniejszą palmę . Werdykt na zakończenie prezentacji był pomyślny dla TMZZ ,pierwsze miejsce za palmę powstałą jako praca zbiorowa. Pan Marek Bury z Podolsza zdobył drugie miejsce. Trzecie miejsce Ex aequo zajęły palmy wykonane przez : Eugenię Wronka, Krystynę Zaporowską , Władysławę Chmielowską , Danutę Chorąży.
Dziękujemy za rozreklamowanie i prowadzenie XIX Prezentacji dyrektor Elżbiecie Mostowik i pracownikom ROKu . Wszystkim za udział , a Panu Burmistrzowi za Patronat .
W imieniu Zarządu TMZZ życzę wesołych i smacznych Świąt - Maria Fila-
Tekst i foto: Maria Fila