Dzisiaj mamy: 21.11.2024r.
Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada
poprzedni miesiąc | listopad 2024 | następny miesiąc | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | N |
17 stycznia 2018 r. około godziny 10.00 w budynku Centrum Aktywizacji Zawodowej w Zatorze uczniowie czterech szkół – klas gimnazjalnych z okolicznych miejscowości takich jak: Przeciszów, Podolsze, Graboszyce i Zator wzięli udział w konkursie regionalno-kulinarnym. Tegorocznym tematem zmagań przygotowanych przez uczniów Wielozawodowego Zespołu Szkół pod kierunkiem pani Alicji Makuch były „smaki Małopolski”.
Pięcioosobowe zespoły trzecioklasistów reprezentujących daną placówkę zmagały się w 6 konkurencjach z zakresu wiedzy o regionie, rozpoznawania zapachów, smaków oraz w konkurencji sprawnościowej. Oprócz krótkiego testu o Małopolsce, któremu niestety towarzyszył stres, mogliśmy sprawdzić się z wiedzy o podstawowych smakach i towarzyszących im zapachach: z zasłoniętymi oczami odgadywaliśmy rodzaje przypraw. Jednym z zadań, które dostarczyło mnóstwo śmiechu, było doprawianie barszczu za pomocą cytryny, czosnku, soli, pieprzu. Innym z zadań okazało się obieranie jabłka mające na celu uzyskanie jak najdłuższej skórki z tego soczystego owoca. Nie obeszło się bez układania nazw potraw z rozsypanek litrowych.
Turniej ten miał na celu pogłębianie wiedzy na temat atrakcji turystycznych południowej Polski oraz wykorzystanie wiedzy z geografii, biologii, chemii w praktyce, w życiu codziennym. Po rozstrzygnięciu wszystkich konkurencji zwycięską ekipą okazała się reprezentacja Przeciszowa, uzyskując sporą przewagę nad pozostałymi grupami. Prowadzący konkurs (uczniowie i p. A. Makuch) pięknie ubrani w stroje regionalne zaprosili uczestników zmagań oraz kibicujące im klasy na poczęstunek.
Dziękujemy całemu zespołowi złożonemu z nauczycieli i uczniów Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze za świetną organizację całego wydarzenia. Mamy nadzieję, że spotkamy się w przyszłym roku w podobnym gronie!!!
Tekst:Roksana Folga