Dzisiaj mamy: 21.11.2024r.
Imieniny: Alberta, Janusza, Konrada
poprzedni miesiąc | listopad 2024 | następny miesiąc | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | Sb | N |
Udało się!
Karp po zatorsku znalazł się w czołówce plebiscytu „Małopolski smak” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Gazetę Krakowską oraz Radio Kraków.
Stało się to dzięki aktywności naszych mieszkańców i Wydziału Rozwoju, Promocji i Oświaty Urzędu Miejskiego w Zatorze. Promocja konkursu (a w domyśle karpia po zatorsku) przyniosła konkretny efekt w postaci wyróżnienia.
Karp po zatorsku znalazł się w konkursie tuż za oscypkiem, a przed śliwowicą łącką. Przed naszą potrawą były jeszcze tylko: kapusta charsznicka i chleb prądnicki. Za to wśród pokonanych oprócz łąckiej śliwowicy znalazły się m.in. bryndza, bundz, miód z Kamiannej, piwo z Okocimia, kryniczanka, kiełbasa krakowska, obwarzanek i wiele innych uznanych produktów.
Dodatkowym efektem konkursu będzie książka kucharska, którą w częściach wraz z okładką drukować będzie „Gazeta Krakowska” od 11 grudnia.
Warto dodać, że w kategorii najlepsza restauracja trzecie miejsce, za „Chłopskim jadłem” z Krakowa i „Góralską strawą” z Nowego Targu, zajęła Karczma „Zagroda” z Wygiełzowa, na którą głosowali również nasi mieszkańcy.
Uroczyste wręczenie pamiątkowych dyplomów miało miejsce w niedzielę 28 listopada w salach Zamku w Niepołomicach. Wśród potraw serwowanych dla gości zaproszonych do zamkowych piwnic znalazł się również karp po zatorsku przyrządzony osobiście przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta zasiadających w jury plebiscytu i reprezentujących Instytut Dobrego Smaku.
M. Makuch
Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz | |
---|---|---|---|---|
Kategoria: „Małopolski smak” [ 1 ] | ||||
MalopolskiSmakDyplom.jpg | 14-12-16 15:58 | 28.62KB | pobierz |